Vuosikokousuustisia 2024
Puuteollisuusinsinöörit kokoustivat Lahdessa
Suomen Puuteollisuusinsinöörien Yhdistys ry:n vuosikokous pidettiin 18.4. Lahdessa ja etänä.
Vuosikokouksen puheenjohtajaksi valittiin yhdistyksen puheenjohtaja Kasperi Sokka ja sihteeriksi Heikki Heiskanen. Kokoukseen osallistui paikan päällä 38 jäsentä ja teamsissä 5. Viime vuosi 2023 oli yhdistyksen 85. toimintavuosi. Kokouksessa hyväksyttiin yhdistyksen toimintakertomus ja tilinpäätös. Yhdistyksessä oli vuoden 2023 lopussa 423 jäsentä ja 12 kannattajajäsentä.
Vuosikokouksessa hyväksyttiin kolme uutta jäsentä ja yksi opiskelijajäsen. Varsinaiset jäsenet ovat Anttoni Kuusenmäki Metsä Woodilta, Marko Lax Metsäliitto Osuuskunnasta ja Jan Räsänen Heinolan Sahakoneista. Opiskelijajäsen on Ari Kuuka LAB ammattikorkeakoulusta.
Yhdistyksessä on myönnetty kolme apurahaa syksyn vaalikokouksen jälkeen: LAB ammattikorkeakoulun Puutekniikalle 1500 euron apuraha ”Wood and Resource Management” -maisteriohjelman valmistelutilaisuuteen, Aalto-yliopiston Puunjalostuskillalle 1000 euron apuraha Ruotsin excursioon ja Pino ry:lle 1500 euron toiminta-avustus ehdollisena.
Puuteollisuusinsinöörien opintomatka suuntautuu 13.–16.6. Göteborgiin. Matkasta löytyy lisätietoa puuteollisuusinsinöörien nettisivuilla.
KOIVUVANERIMARKKINOIDEN muutoksista Euroopassa piti esitelmän tuotantojohtaja Juhani Tenhunen UPM Plywoodista. Sota Ukrainassa on Venäjän tuontikiellon takia vaikuttanut merkittävästi koivuvanerin tarjontaan Euroopassa. Vanerin tuontikielto Venäjältä ja Valko-Venäjältä tuli voimaan heinäkuussa 2022. Koivuvanerin vienti Venäjältä on pudonnut sodan aikana lähes 50 prosenttia. Samaan aikaan Eurooppa on vain vähän nostanut vanerin tuotantoa.
Tuontikielto ei ole täydellisesti estänyt venäläisen koivuvanerin tuontia Eurooppaan. Vaneria on ilmestynyt Euroopan markkinoille muun muassa Turkin ja Kazakstanin kautta. Euroopan unionin arvion mukaan näiden maiden kautta Eurooppaan päätyi 175 000 m3 koivuvaneria vuonna 2023. EU onkin aloittanut asiasta tutkinnan ja laittomasti tuotuun venäläiseen koivuvaneriin asetetaan 15,8 prosentin tuontitulli. – Todennäköisesti venäläisen koivuvanerin vientiä Eurooppaan yritetään muiden maiden kautta, kun Turkki ja Kazakstan saadaan tilkittyä, Tenhunen ennusti.
Esitelmätilaisuudessa puhui Tenhusen lisäksi myös Suomen Metsäyhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Joensuu ja PINO ry:n Martti Hakulinen.
Hanna Luoma
Ajankohtaista